Matcha - hovedrengøring af kroppen

Japansk Matcha-te er mental fokus i pulverform. Superfooden er kendt for at rense kroppen og optimerer koncentrationen.

Matcha - hovedrengøring af kroppen

For 2000 år siden trådte japanske samuraier ind i tehusene til Matcha-ceremoni, inden de drog i krig. Matchaen skærpede efter sigende samuraiernes fokus. På samme måde brugte buddhistmunkene den grønne pulver-te inden meditation til at optimere koncentrationen.

Matcha er udover det mentale fokus kendt for mange andre sundhedsfremmende egenskaber. De senere år er teen blevet et hit i den vestlige verden. Først i Californien, hvor enhver borger med respekt for sin sundhed indtog sin daglige Matcha. Siden har Matcha-bølgen ramt Danmark.

En af dem, der står bag udbredelsen af Matcha herhjemme, er Michael Mølgaard. Han har i flere år beskæftiget sig med kost og ernæring og begyndte for nogle år tilbage at undersøge og dyrke Matcha i regionen Kagoshima i Japan.  

"Der er 17 forskellige aminosyrer i Matcha. Den mest fremtrædende er L-theanine, som er kendt inden for hjerneforskning. L-theanine går ind og stimulerer alfabølger i hjernen, så centrene bliver bedre til at tale sammen," fortæller Michael Mølgaard som forklaring på den øgede koncentration, mange oplever ved at indtage Matcha.  

Sunde skriggrønne blade
Matcha er en meget koncentreret form for grøn te, der er mere cremet end normalt. Det skyldes, at te-bladene bliver malet til pulver. Man indtager altså te-bladene direkte til forskel fra almindelig grøn te, hvor man trækker næringsstofferne ud af bladene.

Som al anden grøn te, stammer Matcha fra planten Camellia Sinensis. Dét, der adskiller typerne af grøn te, er hvor planten vokser, hvordan den er dyrket og hvordan den efterfølgende bliver bearbejdet. Når man dyrker Matcha får te-planten lov til at vokse i et år, hvoraf den bliver delvist afdækket de sidste tre måneder. 

“Ved at sløre planten tvinger man den til selv at få fat i solens stråler. Og når planten skal arbejde ekstra meget, tager den mere næring fra undergrunden for at kunne gro,” forklarer Michael Mølgaard og fortæller, at planten til sidst har tre skriggrønne blade allerøverst, som er fyldt med alle de sunde stoffer. Når man laver kvalitets-Matcha nøjes man med at plukke de øverste blade. Derfor, jo mere frisk grøn Matchapulveret er, jo bedre kvalitet.

Matcha som kosttilskud
Smagen af Matcha varierer alt efter kvaliteten. Men den er som regel rund og mild, uden den bitterhed, der kan være i grøn te. Det skyldes, at stilkene er sorteret fra. Det er her, bitterheden og affaldsstoffer ofte sidder. Matcha-te i sin rene form, forbinder mange med smagen af Omega3, fortæller Michael Mølgaard.

"Jeg ser mere Matcha som et kosttilskud, end som en te. Man kan indtage den, som man synes bedst om. Det kan være i en smoothie, juice eller over yoghurten."

Hvis man drikker ren Matcha-te foreslår Michael Mølgaard, at man kan peppe smagen op ved at blande lidt sødt og/eller syreholdigt i, f.eks. mintvand eller honning.

Matcha bør ikke opvarmes til mere end 70 grader, ellers mister den sit næringsindhold.

Indtag Matcha hvis du:



  • Er KOFFEINFØLSOM, gravid eller af andre årsager vil skære ned på koffeinforbruget.

  • Har brug for MENTALT FOKUS. Det kan være inden en større opgave, før meditation eller inden sengetid, da det afhjælper tankemylder. Matcha nævnes også som humørforbedrende.

  • Skal være FYSISK AKTIV. Matcha stimulerer din krop og hjerne til udholdenhed.

  • Har trænet. EFTER TRÆNING kan der ophobe sig lidt betændelsestilstand i ledene, og musklerne kan være ømme. Her hjælper Matchaens antioxidanter til at rense kroppen.

  • Vil TABE DIG. Forskning viser at Matcha kan øge stofskiftet og dermed fedtforbrændingen. Den kan også nedtone sultfølelsen. Det skyldes indholdet af katekin EGCG, som er 137 gange større i Matcha end i traditionel grøn te.

  • Vil give din krop en hovedrengøring. Uden at have et specifik formål, kan du bruge Matcha som en slags DETOX. Næringsstofferne renser din krop for giftstoffer, som kan opstå pga. blandt andet luftforurening og forarbejdede fødevarer.

 


Matcha indeholder:

- ANTIOXIDANTER, som renser kroppen for bakterier og betændelsestilstande. Forskning viser, at antioxidanter har en forbyggende effekt på cancer. Og så udsætter de kroppens aldring.  

- 17 forskellige AMINOSYRER. Heraf er L-theanine den mest gavnlige. Den fremmer hukommelse og koncentrationen og ses brugt i forbindelse med behandling af alzheimers.

- KLOROFYL er et pigment, som giver te-bladene deres friske grønne farve. Klorofyl hjælper til at fjerne tungmetaller og kemiske giftstoffer fra kroppen.

- Halvt så meget KOFFEIN som kaffe. Pga. de gode næringsstoffer i Matchaen løber koffeinen langsommere ud i blodet end ved kaffe. Derfor varer energi-effekten længere (4-6 timer), og der er ikke bivirkninger som rystesyge eller hjertebanken.

 

 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke