Mallorca i vandretempo

På Spaniens mest naturskønne ø kan man forene sin ferie med strandliv, kultur og aktiv vandring i Tramuntanabjergene langs Mallorcas nordvestlige kyst, der er blevet et paradis for vandrefugle på jagt efter ren bjergluft og maleriske naturoplevelser. Med havnebyen Port de Sóller som udgangspunkt giver vi her tre bud på vandreture gennem citruslunde og høje bjerge, der udover skønhed også er en gevinst for helbredet.

Mallorca i vandretempo

Af Linda Danielsen Røygaard - Foto: Den Spanske Stats Turistbureau og Linda Danielsen Røygaard

Havne- og bjerglandsby idyl

Port de Sóller er smukt beliggende på kanten af en måneformet bugt. Livet på promenaden begynder først om formiddagen, når turisterne indfinder sig i butikkerne og restauranterne eller ved stoppestedet til sporvognen, som næsten er den eneste trafik i den rolige havneby.

Vandring: Port de Sóller via Sóller til Fornalutx
Fornalutx ligger inde i bjergene og er kåret som den smukkeste by på Mallorca. Herfra kan du i klart vejr nyde udsigten til Mallocas højeste bjerg Puig Major (1.436 m).
Start i Port de Sóller ved gaden Cami de La Figuera des Port og fortsæt til Calle de Sa Lluna (Månegaden) i Sollér. Følg asfalt- og grusvejene med let stigning forbi oliven-, citrus- og appelsinlunde og brægende geder. De spanske tapas, tortillas, choricitas (små pølser) og oliven får smagsløgene til at stortrives og fremmer helt naturligt tørsten, når du er nået frem til landsbyens torv.
1-2 timer/ca. 5 km/ca. 250 m opstigning og 300 m nedstigning

Hr Chopin og Fru Sand
Fra Port de Sóller kan du tage en bus til Valdemossa mod nord, Mallorcas højest beliggende by i 425 meters højde. Byen er kendt for sit romersk-katolske kloster fra det 14. århundrede, 'Real Cartuja'. Her skrev komponisten Chopin ét af sine meget kendte musikstykker 'Regndråbe Præludium' og hans kone, George Sand, hentede inspiration til bogen 'En vinter på Mallorca'. Det berømte par boede i to celler, som nærmest er en lille lejlighed, i vinteren 1838-39.

Vandring: Valldemossa til Deià
Fra Valdemossa kan du vandre ad den berømte sti 'Cami S'Arxidue' til bjerglandsbyen Deià. Turen begynder med en jævn opstigning gennem en ege- og fyrreskov til toppen af Caragolibjergkammen. Her i 931 meters højde kan du nyde udsigten over Middelhavet og Mallorcas stejle nordkyst.
Fortsæt ad 'Cami de S'Arxidue' (ærkehertugens sti) og snup lidt mad inden den lange og ind imellem stejle nedstigning til landsbyen Deià. Byen ligger i en dal af appelsin- og mandeltræer inde mellem bjerget Puig d'es Teix og Middelhavskysten.
6-7 timer/ca. 13 km/ca. 500 m opstigning og 700 m nedstigning.

 

Følg Fiskermandsruten til Citrushaven
I starten af 1900-tallet havde Mallorca en meget indbringende eksport af appelsiner og citroner, og derfor er området omkring Sóller og Deià kendt som 'Appelsindalen' eller 'Citrushaven'. Er du frisk, kan du fortsætte fra Deiá til Port de Sóller, eller du kan tage bussen tilbage og gå turen næste dag.

Vandring: Deiá til Sóller via bugten 'Cala Deiá'
Fra Deià er der et par kilometer ned gennem landsbyen og olivenlunde, før du når den lille smukke havn Cala Deià. Herfra går turen videre langs kysten via 'Fiskermandsruten' og langs bugtens karakteristiske hvide klipper, som er en flot kontrast til det azurblå Middelhav. Forlad kysten ved den lille landsby Lluc Alcari og fortsæt cirka en halv time på landevej, før du kommer ind på den historiske sti 'Cami de Castello', som forbinder landsbyerne Sóller og Deiá. På vejen til Sóller passerer du en olivenplantage, hvor hundrede år gamle oliventræer står som skulpturer og pryder i landskabet. Herfra går vejen til havnebyen Port de Sóller, få kilometer fra Sóller.
4-5 timer/ca. 16 km/ ca. 300 m op- og nedstigning.

 

Vandring på Mallorca

Sierra de Tramuntana kaldes øens rygrad af Mallorcinerne og er en 200 millioner år gammel bjergkæde, der strækker sig fra Andratx mod syd op til Pollenca i nord i det nordvestlige Mallorca. De høje bjergtoppe når flere steder over 1000 meter. De arabiske besættere, Maurerne, lærte Mallorcinerne at opdyrke bjergene på terrasser. Derfor kan vandrere i dag gå på opdagelse mellem frodige appelsin- og citruslunde, støvgrønne olivenlunde og nyde årstidens farver, duftene og stilheden.

 


VANDRERUTER
Sóllerdalen er et idyllisk område med mere end 120 km vandrestier for både begyndere og øvede vandrere. Her er mere end 25 forskellige ture med sværhedsgrader fra få hundrede meters højde til næsten 1000 meter. Fjernvandreruten 'Ruta de la Pedre en Sec' er cirka 100 km lang og følger Tramuntana-bjergene fra vest til øst og kan gøres på otte dage. Du kan også tage på endags vandreture eller overnatte undervejs.

 

REJSEPERIODE OG KLIMA
Fra april til juli og efter september er klimaet tilpas for turister i vandrestøvler. I april-maj er der mellem 20-25 grader, i september mellem 25-30 grader og i oktober-november mellem 20-25 grader.

Få de seneste artikler direkte i din indbakke