På vulkaner – oplev enestående Island til fods

Dampende gejsere, islandske ponyer, et unikt månelandskab og vulkansk aktivitet er blot få af de ærke-islandske fænomener, man kan stifte bekendtskab med på klippeøen i nord. Den ultimative måde at komme ind under huden – eller klipperne – på øen er ved at vandre i den usammenlignelige rå natur og gennem flest mulige sanser indtage landskab, som ikke findes andre steder i verden

På vulkaner – oplev enestående Island til fods

Tekst og Foto: Mikkel Ais Andersen

Fra toppen af bjerget har vi udsigt over Reykjavik, der ligger nogle få kilometer væk. Vi kan skimte isfjorden og havet, hvor de brusende skumtoppe slikker sig opad klippeøen. Til den anden side strækker knudrede klippeformationer, is og dampende gejsere sig ud i horisonten indover Islands rå natur. Den er ubehandlet – uraffineret – og man kan næsten mærke urinstinktet blive vækket ved at vandre i den islandske natur. Det er som at være med i en J.R.R. Tolkien-fortælling, når man kæmper sig gennem, hvad der kunne være en kulisse fra Ringenes Herre. Isvinden pisker nådesløst ind i ansigtet, mens små istapper hænger fra skægget, og man savner næsten følgeskabet af par hobbitter. Landet lever op til sit navn. Der er i bogstaveligste forstand koldt på toppen, men stoltheden over at have forceret et mindre bjerg fornægter sig ikke og varmer i det islandske hårde forår.

Den bedste måde at komme helt tæt på de varme kilder, der bobler op gennem klipperne fra den dybe undergrund, og helt tæt på naturen er at pakke sig godt ind, spænde vandrestøvlerne på og vandre ud i månelandskabet, der over millioner af år er blevet skabt af vulkansk aktivitet. Og det forrevne klippelandskab var da også træningsområde for de første måneastronauter før rumrejserne.

Hvordan planlægger jeg trekkingtur i Island?

Mange rejser til Island netop for at opleve at vandre i naturen, og islændingene har været gode til at anlægge ruter, som man kan følge.

 

Hvis man er på en weekendtur til Island, er Reykjavik et godt udgangspunkt, hvor man med korte busture eller med leje af bil eller lokalguide hurtigt kan komme ud til byens omkringliggende bjerge, som man kan give sig i kast med.

 

Er man derimod til den store pakke, hvor man over flere dage oplever Island tæt på og overnatter i naturen, er der flere muligheder. Det er en god ide at planlægge hele ruten hjemmefra, hvilket man kan man gøre via forskellige hjemmesider, og der er anlagt mange ruter rundt omkring i landet, som jævnligt bliver vedligeholdt. Det er dog vigtigt på forhånd at undersøge sværhedsgraden på ruten, da nogle er svært – næsten umuligt – fremkommelige og kræver professionelle klatrevner. Der er dog mange ruter, der er lavet til amatører, og de er alle afmærkede.

 

Fra Reykjavik busstation afgår offentlige busser, der kører helt ud til udgangspunktet for trekkingruten, og efter nogle dage i naturen kan man tage bussen tilbage til Reykjavik – det er meget nemt, og mange af disse busruter er netop lavet til folk, der skal ud at vandre.

 

En anden mulighed er at hyre en lokal guide, som tager med på vandreturen og viser de mest seværdige steder. De har oftest en off-roader og kan derfor komme steder hen, der ellers er utilgængelige.

 

Der er mange hytter undervejs på ruterne, som står til rådighed for overnatning. Man skriver typisk sine kontaktoplysninger i en bog, så man derefter bliver trukket et mindre beløb. Hytterne kan findes, når man planlægger vandreruten, og i højsæsonen er det en god ide at booke plads i forvejen.

 

Man kan også slæbe sit telt med, da der er mange campingpladser i Island, og generelt er det også tilladt at slå sit telt op, hvor man har lyst i naturen.

Her foregår tingene på naturens præmisser, og Island har en af verdens laveste befolkningstætheder med 2,8 mennesker per kvadratkilometer.

 

Voldsomme vulkaner
Klippeøen, der ligger i Nordatlanten grænsende til Ishavet, har et plateau med en gennemsnitlig højde på 500 meter over havets overflade. En bjergryg, som krydser tværs gennem landet, er dækket af is og sne og er udløbspunkt for landets vigtigste floder. Naturen består af klipper, is, sne, ørken og gletsjere, og øens placering på den midtatlantiske ryg danner grundlag for en heftig vulkansk og geotermisk aktivitet.

Man føler sig som ydmyg gæst i den betagende, men også lunefulde natur, der med vulkansk aktivitet viser magtdemonstrationer, som kan sætte verden på den anden ende – som da vulkanen, Eyjafjallajökull for et par år siden udspyede en askesky, der bremsede al flytrafik i store dele af verden. Klimaet er uforudsigeligt, og når man stifter bekendtskab med det vilde Island, skal man være på vagt. Isgletsjere smelter konstant, der er dybe fald fra klipperne, og visse vandreruter, bør man holde sig fra, hvis man er amatør og ikke har decideret klatreudstyr med.

Der er dog også masser af præparerede stier, som man kan følge uden fare for at komme til skade.

 

Vandfald og vulkaner
Der findes anlagte ruter, man kan følge, eller man kan vælge at gå offroad. Så der er på den måde mulighed for at opleve det vilde land på flere niveauer, og det er nemt at følge de afmærkede ruter, som islændingene gør meget ud af at vedligeholde året rundt.

Man kan vælge at snuppe en endagstur eller kaste sig ud på en mere eventyrlig rejse på flere dage, hvor man enten overnatter i telt, eller – hvis den islandske kulde er for nærgående – i de små hytter, der er stillet til rådighed langs flere af de lange ruter. Generelt er der hytter på de afmærkede ruter, som bliver brugt både af trekkere og de islandske bønder, når de skal ud at drive får, heste eller køer ind i foråret og efteråret. De står til rådighed for udmattede naturentusiaster.

Når man trekker rundt i landet, ændrer naturen sig brat fra isklædte bjergtoppe, til dampende kilder, brusende gletsjerfloder, grønne dale, vandfald. forvredne klippeformationer spyttet ud af de hidsige vulkaner og sprøjtende gejsere. Vejret er omskifteligt og på timer kan en blæsende snestorm blive til en krystalklar dag, hvor solen brager ned fra en dybblå himmel og kaster lys på de surrealistiske panoramaviews.

 

Vind og vejr i konstant forandring
Vi har på fire timer nået toppen af bjerget, der hviler et stykke udenfor Reykjavik, og den islandske kulde har med en bidende isvind budt os velkommen nordpå. Stien, der førte os til toppen, måtte vi flere steder gætte placeringen på, da en halv meter sne dækkede underlaget – dog uden den store risiko for at falde ned, da vi har taget den pædagogiske rute uden voldsomme stigninger. Men selvom her ikke er den store fare for at styrte ned, kan vejret være voldsomt, så man skal ikke gå ned på udstyr. Tøjet er alfa og omega, og man har ikke lyst til at møde et set-back i form af frosne tæer, når man befinder sig tæt på skyerne i sne til knæene – så kan det pludselig føles som langt hjem. Sørger man derfor for at være velforberedt, er der tid og overskud til at stoppe op, indtage og nyde landskabet.

island2

Vejret er i konstant forandring, og alt afhængig af hvilken årstid man besøger Island, vil landet tage sig vidt forskelligt ud. Vi har besøgt klippeøen i foråret, hvor vejret begynder at blive mildere, men der er stadig sne i højderne, og det er en god ide at afstemme sin rejse efter sæsonerne, da det næsten er umuligt at vandre i Island om vinteren.

Der er mange muligheder for at tage endagsafstikkere på anlagte vandreruter med Reykjavik som base. Men for dem, der vil helt ud og have den rå og totale naturoplevelse, kan man lægge ruter ind i landet og overnatte derude. Og det er en naturoplevelse for livet at føle sig som en del af den islandske natur.

Planlæg trekking i Island her:

www.adventures.is/Iceland/Trekking

www.bsi.is

www.re.is/IcelandOnYourOwn

www.mountainguides.is

 

Praktisk info:

Iceland Air flyver til Reykjavik, Keflavik, og herfra går der busser til Reykjavik, som tager 40 minutter. Bestil billet på www.momondo.dk eller www.icelandair.dk

 

Bedste rejsetid:

Island nyder godt af Golfstrømmen, hvorfor de korte somre på øen generelt er varme. I sommerhalvåret er der to til tre måneder med næsten konstant dagslys, mens solen i vinterhalvåret fra november til januar kun kigger frem to til tre timer om dagen. Vinteren i Island er endvidere karakteriseret ved en række kraftige storme.

Den egentlige turistsæson strækker sig fra juni til september, og i dette tidsrum er hele øen farbar.

 

Tøj/udtyr:

Det vigtigste er at medbringe varmt tøj, og det kan anbefales at bruge svedtranparerende skiundetøj. Derover er et par gode vandrestøvler uundværlige.

Tag et let telt med, hvis man vil campere.

Man kommer under sine vandreture til adskillige af de små vandløb, der bringer smeltevand til havet, og de skal forceres. Man skal derfor tage et par sandaler med, der kan tåle at blive våde, når man skal krydse de lavvandede smeltevandsfloder.

Hvis man følger de almindelige ruter, der ikke er for krævende, er det ikke nødvendigt at medbringe yderligere klatreudstyr.

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke